úterý 8. července 2014

Etnica – global chill out festival

Ethnica – global chill out festival

Malá Austrálie, Brno

Šestý ročník chill out festivalu za námi, uteklo to jako voda a možná ještě rychleji.

První den, přijeli jsme kolem čtvrté. Organizátoři teprve dolaďovali poslední dekorace a maličkosti (oficiálně vše mělo začínat už ve dvě, tím pádem posunut line up cca o hodinu). My jsme si však zatím postavili stan, odhodili krosny a mazali jsme obhlídnout stage, stánky a všechno, co nás následující skoro tři dny mělo čekat. Rozložili jsme deku, koupili první pivo a už se mohli vesele zaposlouchat do hudby!

V tu ránu začnete žít festivalem. Vypnete mobilní telefony. Posloucháte a dostáváte se do lehkého hudebního transu. Nemáte potřebu se ani moc vybavovat. Ležíte, tančíte, soustředíte se na hudební vlny a na to, jaký blahodárný účinek to má na vaši duši. Na vaše nitro. Cítíte pohodu, klid. Čas neexistuje. Souzníte s rytmy, přírodou a ostatními lidmi. Nikdo nekřičí. Všichni se usmívají, jsou sami sebou a cítíte, jak je každý pro ten svůj daný okamžik šťastný.

Nepotkáte nikoho, kdo by se mračil. Potkáte rozmanitost osobností, šamany a šamanky, kořenáře a kořenářky, mladé a staré, děti i psy. Umělce s obručemi, balonky a poiky (tzv. točítka používané zejména k fireshow). Malíře a malířky, tanečníky a tanečnice. A v neposlední řadě minimálně jednoho lupiče vratných kelímků J.

Najíst se můžete u stánku – veganského či v provizorní čajovně, kde podávají také lahodné vodní dýmky, čaje, pu-erh, maté a další. Všechny ingredience jsou v nejlepší bio kvalitě. Veganský guláš, jasmínová rýže, zeleninové hranolky, burger bez jediného kousku masa, pizza dělaná v pojizdné peci. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy či lahodné veganské zákusky. Vše zdravé, lehoučké a hlavně vynikající. Žádné přesmažené, tučné klobásy či langoše, tak jak to známe z obyčejného hudebního festivalu. Všechno chutná o moc lépe a začnete trochu přemýšlet o vašem postoji k jídle, o vegetariánství i veganech, protože chuť a různorodost jídel vás opravdu překvapí (dokud nepřijedete domů a na talíři není nachystán vepřový řízek – alespoň že v bio kvalitě J). K pití kromě tradičních alkoholových nápojů jako pivo či víno byla k zakoupení třeba lahodná malinovka či šťáva z mladého ječmene, zelený brčálový nápoj, který detoxikuje organismus, podporuje trávení a dodává vašemu tělu mnoho potřebných výživových látek.

Workshopy – chvilka vzdělání a dovídání nových informací a zkušeností. Ani letos jsme bohužel možnosti navštívit nějakou přednášku nevyužili. Spíš proto, že nás témata příliš nezaujala. Nabídka však byla široká. Například: kurz orientálního tance, přírodní stavitelství, šamanské bubnování a mnoho dalšího. Do příště bych ale na workshopech více zapracovala. Možná za to mohlo také to, že vše nešlo podle časového plánu, kvůli kterému to působilo nepřehledně a o probíhajících workshopech se ani všichni účastníci bohužel nemohli dozvědět.

Sociální zařízení – jak by někdo řekl – trochu punk. Ale na takový festival asi nejezdí nikdo, komu by to nějak moc vadilo a dva dny se studenou nebo netekoucí vodou se dá vesele přežít J.

A teď přejďeme k tomu důležitějšímu, k hudební stránce festivalu.

Kromě mnoha DJs zahráli hudebníci například na didgeridoo. Australský domorodý dechový nástroj, vlastně taková dlouhá dutá trubka. Pomocí techniky vibrujících rtů se rozezní. Zvuk vycházející z didgeridoo je zvláštní, hráče, kteří to s ním umí obdivuji, ale mě příliš nezaujal, ba naopak. Věřím však, že spoustu lidem může přinést pohodu a baladu pro jejich uši. Také jsem poprvé slyšela nástroj hang (také handpan). Melodický perkusní švýcarský nástroj složený ze dvou miskovitých kovových částí a vzduchu uvnitř. Oproti didgeridoo jsem si ho na první poslech zamilovala. Nelze vám tu nic vyprávět, poslechněte si sami a utvořte si vlastní názor. Komu se však nezalíbí, budu ho považovat za hudebního barbara J.

Videoukázky:






Žádné komentáře:

Okomentovat